добре дошли в моя уеб сайт

Подходящият момент за зачеване

ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ НА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

Ключът към точното определяне на най-подходящия момент за забременяване е преди всичко запознаване с функциятя на менструалния цикъл и овулацията.

 

В тази статия може да се запознаете с динамиката на процеса на забременяване.

 

По време на целия цикъл има много повече неплодовити дни отколкото плодовити т.е. дни, в които може да настъпи забременяване. Плодовитите дни са тези, в които може да забременеете. В рамките на този период има дни с „пикова плодовитост”. Идентифициране на тези дни и планиране на забременяване според това може да увеличи вашите шансове за забременяване.

 

Периода от месечния цикъл на всяка жена в детеродна възраст средно трае около седем дена. Всъщност най-удачния период за забременяване е само няколко дни преди овулацията. Много са причините, които определят това.

 

Първо, през този период се увеличава количеството на цервикалната течност, значително се променя и плътността на слузта в шийката на матката( от лепкава и мъглива до прозрачно бяла на цвят и хлъзгава). Причината за тази промяна е създаването на подходяща здравословна среда за сперматозоидите за навлизане в нея и оцеляване. В тази среда сперматозоидът може да живее няколко дни. Яйцеклетката, от своя страна, може да живее само 24 часа след овулацията. В момента на овулацията телесната температура започва да се покачва, за да създаде по-топла и гостоприемна среда за оплоденото яйце. Освен това цервиксът(шийката на матката) започва да се повишава, омеква и разтваря.

 

Определете кога са най-плодовитите Ви дни, т.е. в кой период от месеца имате най-голям шанс да забременеете с помощта на нашия овулационен калкулатор.

ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ И ОВУЛАЦИЯ

Овулацията изпълнява важна роля в месечния менструален цикъл на всяка жена. Това е времето, когато може да настъпи забременяване.

 

По време на овулацията една единствена узряла яйцеклетка се отделя от яйчника. Тази яйцеклетка постъпва във фалопиевите тръби. Яйцеклетката може да бъде оплодена през следващите няколко дена преди да започне да се разпада. При успешно оплождане на яйцето жената забременява. Ако яйцето не се оплоди, то напуска женското тяло с менструалното кървене. Това се случва около две седмици след овулацията.

 

При повечето жени овулация настъпва един път месечно освен при бременност, кърмене и след настъпване на менопаузата. Понякога овулацията се съпровожда от лека болка или кървене.

 

Овулацията може да се раздели на три отделни фази: пре-овулация, овулация и пост-овулация. Те още се наричат фоликулярна фаза, овулационна фаза и лутеална фаза.

 

Фоликулярната фаза започва от първия ден на цикъла и продължава до овулацията. Това е периода, когато яйцеклетките се подготвят за отделяне. Стените на матката започват да се уплътняват.

 

Следващата фаза е действителната овулация. Тя може да се изчисли като към първия ден от последния менструален цикъл добавите  11 дни – това е евентуалното начало на овулацията, а края е 10  дни след това. При някои жени се наблюдава лека болка в коремната област по време на овулация, но повечето нямат никакви външни симптоми.

 

Последната фаза, лутеалната, започва в деня на овулацията и продължава до началото на следващия менструален цикъл. Тогава се освобождава хормона ЛХ или лутеинизиращ хормон.

 

Източник: забременяване.com

"/>
Колко време след овулация може да настъпи забременяване?

Технически погледнато изключително необичайно е забременяване по друго време освен по време на овулация. След като овулацията приключи, няма яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоидите. Важно е да се разбере как точно протича процеса на оплождане и как забременяването е свързано с овулацията.

Забременяване настъпва, когато сперматозоид среща яйцеклетка и я опложда във фалопиевите тръби. Така  оплодената  яйцеклетка се отправя към матката, където се закрепва за стените й. Единствено по време на овулацията във фалопиевите тръби има яйцеклетки. Яйцеклетката може да оцелее само един ден в тръбите. При някои жени това време е по-дълго – до 3 дни. Това е времето, когато забременяване може да настъпи.

 

Понякога може да ви се струва, че забременяването е настъпило след овулация. Това не е съвсем вярно, в такива случаи просто овулацията се е изместила във времето. Причина за това може да бъде прекарване на някакво заболяване, спазване на диети, увеличаване на физическата активност и дори стреса.

 

При изключително редки случаи може да е възможно забременяване по време на цикъл. Например при много кратък цикъл е вероятно овулацията да започне по време на менструалния цикъл.

 

Ако желаете да забременеете, има определено време около овулацията, когато може да опитате да забременеете. Сперматозоидите могат да оцелеят в женското тяло около една седмица. Затова опитите за забременяване могат да се правят на 10-я, 12-я, 14-я и 16-я ден от месечния цикъл. Това са най-вероятните дни, когато може да се осъществи забременяване. Тези дни са в сила при редовен месечен цикъл от 28 дни.

 

Източник: забременяване.com


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg